Vypravte se na kole po stopách legendárních dřevorubců z Hintergebirge. Vyjeďte z obce Reichraming nebo Weißwasser a poté se vydejte soutěskou Große Schlucht.
Pokračujte po staré stezce Triftsteig podél potoka Großer Bach, kde se kdysi drsní chlapi starali o to, aby se zde plavené kmeny nezaklínily.
Ať už jste rekreační cyklista, zaměřujete se na techniku, nebo na vytrvalost, na síti cyklostezek a tras pro horská kola, která má v národním parku dohromady 500 km, si každý přijde na své. Například Hintergebirgsradweg vás okouzlí nejen krásami přírody, ale také z historického hlediska. Cyklostezka, vybudovaná na trase bývalé železnice pro přepravu dřeva, je dlouhá téměř 30 kilometrů a vede různými tunely, údolími a soutěskami, lemovanými četnými přírodními tůněmi vybízejícími k osvěžení.
Pohostinství nabízející klasickou hornorakouskou kuchyni naleznete v Národním parku Kalkalpen na mnoha místech. Jedno z nich je také v horské chatě Anlaufalm. Nejenže vám rádi naservírují hovězí polévku na zahřátí, vydatné farmářské koblihy a bohatou svačinu s kořeněným farmářským chlebem, ale podávají zde také pečeni přesně podle receptu ze selské kuchařky.
Čím více toho víte, tím více toho vidíte. To platí i pro přírodu, kterou strážci národního parku důvěrně znají. Pokud se vydáte do lesa za poznáním a na fotografické safari v doprovodu strážce parku, naučíte se rozeznat velké souvislosti z domnělých maličkostí a uslyšíte přírodu vyprávět. Začnete například číst z divokých orchidejí, pralesního hmyzu, ze zvířecích stop nebo z mechových polštářů na pokroucených stromech.
Pokud si chcete dopřát oddych od každodenního života v civilizaci, doporučujeme vám obohatit svůj cestovní deník o zážitky z cesty divočinou na stezce Buchensteig. Poznejte zdejší krajinu, zapsanou na Seznam světového dědictví takovou, jaká byla kdysi: plná nádherných smíšených bukových lesů, jejichž hra barev je nejkrásnější na jaře a na podzim. Nejstarší stromy, svědci pozdního středověku, se na této nádheře podílejí již asi 550 let.
Přátelé dobrého jídla najdou své gurmánské štěstí jedině v Pechgrabenu. Daleko od městských „chrámů blaženosti“ v odlehlé obci Großraming, kde šéfkuchař Klemens Schraml, oceněný michelinskou hvězdou, převzal hostinec svých rodičů. Od té doby nabízí ve spolupráci se svým sympatickým partnerem Christopherem Kollerem udržitelnou „nature based cuisine“: regionální, a přesto kosmopolitní.