© 190920__TOURISMUS STEYR Stadtansichten

Klettergarten Pfennigstein

Losenstein, Oberösterreich, Österreich
Známá lezecká zahrádka s několika trhlinami, spárami a deskami. Lezení na Pfennigsteinu je zdokumentováno od počátku 20. století. První oblast působení volného lezeckého hnutí na počátku 80. let 20. století. Obtížné cesty vyžadují dobrou lezeckou techniku v terénu, který není zcela vertikální. Josef Gstöttenmayr pečlivě renovoval skálu pomocí pitonů a usměrňovačů. Již není nutné lézt k vrcholovému kříži a poté slanit mezi dvěma severními trhlinami, jak tomu bylo dříve. V důsledku renovace byly některé cesty mírně pozměněny a některé cesty byly přidány.

Trasy
50? Trasy od 4 do 9 (15 - 35 metrů)

Topos a popisy tras naleznete v sekci:
Nejlepší denní doba/sezóna
Celoroční oblast, často lezitelná i v zimě. Po dešti rychle vysychá díky exponované poloze.

Složení skály
Trhliny, spáry a desky v nejlepších vápencích. Někdy trochu travnaté na lehčích cestách. Obtížné cesty vyžadují dobrou sílu a techniku.

Prostředí
Volně stojící věž viditelná z dálky z Losensteinu s více než stoletou historií lezení. Některé části mají alpský nádech (nesouvisí s jištěním). Impozantní výhledy z vrcholu.

Přístup
Z Hackerbauernu směrem na Schieferstein (značený a rozcestník). Po turistické stezce od odbočky ke stěně Pfennigsteinu (u zchátralého výškového stanoviště) rovně (nesledujte stezku Schieferstein, která se hned za výškovým stanovištěm větví doleva) na severní stranu Pfennigsteinu. Doba chůze 20 minut od Hackerbauer.

Vzdálenost
Z Losensteinu cca 2,3 km | cca 5 minut cesty

Důležité poznámky
Pozor na přístupovou římsu pod východní a jižní stěnou. Pfennigstein je kvůli nebezpečí pádu v přístupových místech zcela nevhodný pro děti.

Zaparkujte tak, abyste ušetřili místo, a ujistěte se, že jste si nechali dostatek místa na přístupové cestě k Hackerbauern.

kontakt & servis


Klettergarten Pfennigstein
Pfennigsteingebiet
4460 Losenstein

telefon +43 7252 53229 - 40
E-Mail reichraming@steyr-nationalpark.at
web www.klettern-im-ennstal.at
https://www.klettern-im-ennstal.at

kontaktní osoba
TVB Steyr und die Nationalpark Region
Infostelle Reichraming
Eisenstraße 75
4462 Reichraming

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA